Op reis met voedselallergie. Vele mensen hebben hier mee te maken. Sinds wij zelf ook weten dat onze dochter voedselallergie heeft gaan wij toch anders op reis dan daarvoor. Oh ja, waarom dan, vragen mensen zich af. Wat doe je nu anders? In ieder geval wil mijn man altijd graag dat er een medische voorziening in de buurt is. Plaatsen ver buiten de bewoonde wereld zijn geen optie voor ons. Een trektocht door de bergen past niet in ons schema en dorpen waar geen auto’s kunnen komen wil je graag vermijden, hoe leuk en avontuurlijk ook. Zo is uit eten gaan natuurlijk extra leuk in het buitenland. Maar vaak komen we in de meeste gevallen toch uit bij een portie friet, omdat er soms niets anders is te bestellen zonder allergenen of omdat je de keuken niet vertrouwt. En dan vergaat regelmatig het plezier voor Tess om iets te mogen bestellen..

We proberen voor de reis nog wat speciale voedingsmiddelen mee te nemen maar daar zit wel een grens aan. Hoeveel voorverpakte salami, potten appelstroop of pakken Oatley neem je mee? En durf je er ook op te vertrouwen dat er wel iets te regelen valt? Dat vertrouwen op reis wil je natuurlijk graag meegeven aan je kind; al is het maar omdat de wereld daardoor veel groter en interessanter wordt.

Gelukkig kan er ook heel veel goed gaan als je op reis bent en we zijn iedere keer weer aangenaam verrast als we door Italië reizen. Simpele basisingrediënten vormen vaak een heel smakelijke maaltijd. Olijfolie wordt standaard gebruikt en met wat tomaten en verse basilicum en pasta kun je een heel eind komen. Wat ook opvalt is dat je eigenlijk in bijna elke pizzeria een pizza kan bestellen zonder kaas. En dat veel koks goed omgaan met je verzoek om een aantal allergenen achterwege te laten. En een enkele keer was het voor Tess extra bijzonder om een gerecht te mogen uitkiezen, want waar vind je nu een pizza met friet??

Gelukkig hebben we deze vakantie allemaal onbezorgd kunnen genieten. En Tess? Die registreerde van alles en was zeer opmerkzaam en heeft genoten van het Italiaanse eten in restaurants of thuis. Grappig genoeg ontdekte zij als eerste een sticker op de stoelen in het vliegtuig waar allergeneninformatie op stond vermeld en zag ze een pizzeria die ook soja pizza’s maakte op verzoek. Toch blijft ze hopen dat ze over een paar jaar met name op vliegvelden of in vliegtuigen ook makkelijk een broodje kan bestellen in plaats van alleen een zakje chips. Er is dus nog een weg te gaan……

IMG_6184 IMG_6366