Carrière boost in januari?? Onderstaand artikel kreeg ik binnen via Google Alerts en is afkomstig van CIO.nl; omdat het zo tot de verbeelding spreekt deel ik het graag met jullie…
Succes met netwerken de komende maand!
 
Het onderhouden van contacten die je in het verleden hebt opgedaan kan je carrière aanzienlijk vooruit helpen.
Januari is altijd een goed moment om je eigen loopbaan te evalueren. Wat heb je afgelopen jaren gedaan, waar ga je naartoe en waar zou je naartoe willen? Het is ook een periode waarin experts, consultants, analisten en mensen zoals ik je graag vertellen welke vaardigheden je nodig hebt om je carrière vooruit te helpen. Als carrièreontwikkeling dermate eenvoudig was, zou iedere lezer intussen CEO zijn.
In werkelijkheid is simpel advies niet universeel toepasbaar. Je richten op de meest gevraagde vaardigheden helpt sommigen, maar werkt voor andere niet omdat zij een heel ander carrièrepad volgen. Sommigen schakelen eenvoudig van een technische rol naar management en weer terug. Sommigen excelleren in loondienst, terwijl anderen het liefst ZZP’er blijver. Sommigen blijven het liefst hun hele loopbaan bij één organisatie hangen en beklimmen de hiërarchische ladder.
Maar er is iets waarvan iedereen kan profiteren, ongeacht welk pad je ook volgt, en dit is realistisch om te doen, ook al heb je het druk met zakelijke en privé beslommeringen. Neem gewoon vijf minuten per week om contact te zoeken met iemand uit je verleden. Iedereen heeft wekelijks vijf minuten beschikbaar – vijf minuten die anders opgeslokt worden door kijken naar je smartphone, het wachten op mensen voor een vergadering, het drinken van je ochtendkoffie of het eten van de lunch.
Wat je vanaf deze week altijd vijf minuten gaat doen is contacten opwarmen. Dat kunnen ex-collega’s zijn, ex-studiegenoten of ouders die je kent van de kinderopvang. Denk aan iemand en stuur een SMS, e-mail of zelfs een fysiek kaartje. Bellen kan trouwens ook.
Maak je geen zorgen, het is geen grote investering en het neemt je leven niet over. De mensen waarmee je contact legt zijn net zo druk en hebben geen tijd om uren aan de telefoon te hangen. Toch kunnen deze vijf minuten per week meer voor je carrière doen dan je jezelf nu kunt voorstellen.
Dat is omdat dit carrières opgebouwd zijn uit dit soort kansen – mogelijkheden voor een nieuwe baan, een nieuwe opdracht of zelfs vrijwilligerswerk. Je kunt in abstracte termen over carrièrebouw blijven praten, maar niemand wil je een kans gaan bieden als je niet je intenties naar de realiteit vertaalt.
Waar komen de meeste kansen vandaan? Toch van de mensen die je kent. Het is misschien vijftien jaar geleden dat jullie elkaar gesproken hebben, maar als de ander je nog kent en respecteert, zal hij of zij je graag vertellen over de kansen die zij ziet. Verwacht dit echter niet direct. En vraag ook niet om referenties.
Laat gewoon iets van je horen, van persoon tot persoon. Zo was ik vorige week bezig met een upgrade van mijn thuis HiFi. Dat deed me denken aan een jongen waarmee ik twintig jaar geleden werkte die geobsedeerd was door alles wat met audio en stereo’s te maken had. Op basis daarvan schrijf ik ‘m even een kort berichtje waarin ik vraag hoe het met ‘m is. That’s it.
Het is niet per definitie je cv die je vooruit helpt met je carrière. Het gaat om de mensen die je kent. Zij zullen je kansen aanreiken als zij een goed gevoel over je hebben en jij in hun gedachten opkomt als ze kansen treffen.