“ Ik wil graag solliciteren maar ik kan geen vacature vinden….”

Voor veel studenten is dit een herkenbaar probleem. Dat geldt voor zowel de zoektocht naar een stage als naar een baan na het afstuderen. Zeker ook in deze Corona crisis waarin het lastig is voor afgestudeerde professionals om aan de slag te kunnen gaan. 

Natuurlijk is het een lastige klus om juist die baan of stage te vinden waar je met alle enthousiasme van start kan gaan. Het goede nieuws is dat er vaak veel meer mogelijkheden zijn dan je denkt. Het belangrijkste advies is om je werkwijze als het ware “om te draaien” . 

In eerste instantie is het handig om niet direct op zoek te gaan naar concrete vacatures maar om voor jezelf een soort profiel op te stellen waarmee je de arbeidsmarkt kan bestormen. Denk daarbij aan een goed en duidelijk CV, een helder Linked in profiel of een korte pitch van jezelf. Formuleer een antwoord op de vraag wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik en in wat voor een soort organisatie wil ik aan de slag? Meer specifiek wordt er in het boek van Richard Bolles, “ Welke kleur heeft jouw parachute gesproken” over het vinden van een antwoord op de volgende vragen:

  1. Hoe wilt u uw tijd doorbrengen: door uw handen, uw hersenen of uw hart te gebruiken?
  2. Waar wilt u het liefst mee werken? Dingen of mensen of ideeën of informatie?
  3. Welke werkwoorden spreken u het meest aan? Onderzoeken, delen, op orde brengen…
  4. Wat zou u het liefst tot stand brengen gedurende uw leven: meer schoonheid, meer waarheid, meer liefde…
  5. Door welk soort mensen wordt u het liefst omringd?

Met je profiel kun je dan aan de slag en actief jezelf promoten onder werkgevers door middel van een open sollicitatie bijvoorbeeld via een brief die je verstuurt naar de organisatie waar je interesse naar uitgaat of via LinkedIn. Je netwerk is van groot belang. Veel vacatures worden ingevuld zonder dat deze zichtbaar zijn geweest online of in de krant. De mensen die nu het werk doen dat jij wilt doen weten het eerst dat er een ‘nieuwe’ nodig is.

Zorgt ervoor dat je bij hen bekend bent. En dat zij weten waar ze jou voor kunnen benaderen. Dat werkt vaak succesvoller dan het blijven zoeken naar vacatures.

Veel succes gewenst!