IMG_4648

Vlak voor kerst dit jaar bezochten wij op Tess haar verjaardag een traditionele kerstmarkt in Duitsland. Er waren vele eettentjes, maar het bleek niet eenvoudig om iets lekkers en allergeen vrij te vinden voor Tess. Tot we ineens langs een kraam liepen waar koks, zoals wij het zelf noemden: “rostikoeken” bereidden en serveerden. We stonden stil, keken naar de bereiding en raakten in gesprek met een aantal mensen. Reibekuchen, zoals werd aangekondigd, zijn traditionele aardappelpannenkoeken die rondom Kerst worden gebakken. Er werd ons verzekerd dat er geen ei, melk of noten in de koeken werden gebruikt, dus we bestelden een koek om te proberen. Nadat ik een eerste hap had getest durfde Tess ook te proeven en smulden we van dit heerlijke knapperige aardappelkoekje. Er traden geen allergische reacties op gelukkig, dus na een eerste proefrondje konden we gerust nog een bestelling plaatsen…

Thuis zocht ik direct enthousiast op internet naar een recept voor deze Reibekuchen. Alhoewel de meeste recepten gebaseerd zijn op een variant met ei vond ik toch ook een enkel recept zonder ei. Een mooie variant voor de oliebol!

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen

  • 2 kilo iets kruimige aardappel
  • 2 grote uien
  • 4 à 5 eetlepels bloem (evt sojabloem)
  • zout en peper
  • zonnebloemolie of olijfolie

Verder nodig
keukenmachine of rasp, wokpan en keukenpapier.

Bereiding
Schil de aardappels en uien. Spoel de aardappels af en dep ze goed droog. Rasp de aardappels en ui met een in de keukenmachine en doe ze daarna in een kom. Giet het vocht af, dep het mengsel met wat keukenpapier en meng het vervolgens met wat bloem, zout en peper.

Verhit nu een ruime koekenpan of braadpan en voeg de olie toe. Schep met 2 eetlepels 3 bergjes aardappelmengsel in de pan en druk ze plat tot 3 ronde koeken. Bak beide kanten op middelhoog vuur knapperig en goudbruin. Laat de koeken uitlekken op een bord met keukenpapier.

Direct opdienen, smullen maar en een heel gelukkig, gezond en smakelijk 2015 gewenst!!

ps in Duitsland werden de Reibekuchen geserveerd met appelmoes en stroop, maar wij hielden het bij wat zout en waarschijnlijk smaakt mayonaise of ketchup er ook heerlijk bij…..