Wat is Job Crafting ? Job crafting bestaat uit de acties die werknemers nemen om hun werk vorm te herdefiniëren; een specifieke manier van proactief gedrag waarin de werknemer zelf veranderingen initieert.
De arbeidsmarkt voor juristen kenmerkt zich door vooral veel vraag van kandidaten en relatief wat minder aanbod van werkgevers, ook al lijkt het langzamerhand wat beter te gaan met het totale aanbod aan werkgelegenheid voor juristen. Toch is er nog veel concurrentie tussen de sollicitanten onderling en worden sollicitaties nog gekenmerkt door lange procedures en weinig transparantie. In deze tijd zijn veel juristen genoodzaakt om aan het werk te blijven binnen hun huidige bedrijf. Pas op de plaats maken. Juristen zijn daarbij vaak ook risicomijdend ingesteld gezien hun vooropleiding en een vast contract wordt niet vaak ingeruild voor een nieuwe job met een contract voor bepaalde tijd bijvoorbeeld.

Hoe houd je het als professional vol in je huidige baan en hoe zorg je ervoor dat je energie blijft opdoen en jezelf blijft ontwikkelen?
Door middel van jobcrafting (knutselen aan je baan) geef je zelf een nieuwe invulling aan je baan of functie. Doel hiervan is om je werk als betekenisvoller te gaan ervaren, waardoor je je er meer mee kunt identificeren en het werk betekenisvoller wordt. Vanuit stilstand weer in beweging komen.
Klinkt leuk, maar hoe werkt dit in de praktijk?

Er zijn twee invalshoeken voor jobcrafting:
Het aanpassen van de manier waarop je je werk doet; kijk vanuit wat je zelf belangrijk vindt of je iets kunt toevoegen aan je werk. Je blijft hetzelfde doen, maar anders en met extra nadruk op jouw manier van werken, bijvoorbeeld door collega’s of klanten iets extra’s te geven zoals advies of medeleven. Net dat beetje extra voor je interne klant, een contract eerder aanleveren dan afgesproken of een mailtje na afloop van de onderhandelingen hoe het proces is verlopen.
Organiseer een lunch voor je collega’s of business partners en bespreek hoe jullie werkplek een “fun place to work” wordt of blijft. Of valt er te praten over meer flexibele inzet van je werk?

Een andere manier is het ondernemen van extra activiteiten. Kijk welke waardevolle activiteit je kunt ondernemen om je werk leuker te maken en waardevoller te maken, voor jezelf en voor anderen. Schrijf bijvoorbeeld een column of blog over je werk. Of geef workshops en trainingen aan collega’s of klanten. Misschien kun je zelfs nieuwe producten of diensten bedenken die je werk leuker maken dan het is. Verdiep je bijvoorbeeld in een actueel thema of juridisch onderwerp dat van belang is voor je bedrijf en geef er een korte presentatie over (duurzaamheid, privacy, compliance, etc).
Je verrijkt je werk met nieuwe activiteiten die dicht bij je eigen kwaliteiten liggen. Je zal merken dat zodra je je werk op een nieuwe manier gaat invullen, je meer kans hebt om te worden gevraagd voor nieuwe dingen.

En voor beide manieren geldt: nieuwe impulsen leveren nieuwe energie op, voorkomen gevoelens van “geen invloed kunnen uitoefenen” op je werk en brengen jou maar ook je omgeving in beweging. En beweging is noodzakelijk voor veranderingen. Veel succes!