Maak jij je ook wel eens zorgen over welke antwoorden je moet geven tijdens een sollicitatiegesprek? En vind je het ook lastig om de juiste woorden te vinden als je antwoord wil geven op bepaalde vragen? Wees gerust. Een gesprek draait om veel meer dan alleen de inhoud van je antwoorden en de woordkeuze.
De communicatie die wij als mensen voeren houdt namelijk meer in dan alleen de woorden die we zeggen. De woorden die we zeggen beslaan maar een klein deel van ons vermogen onszelf uit te drukken. Onderzoek heeft aangetoond dat ten tijde van bijvoorbeeld een gesprek tussen twee personen de communicatie maar voor 7 % draait om de boodschap. Bij spreken in het openbaar wordt het effect van je betoog voor 55% bepaald door de lichaamstaal ( houding, gebaren en oogcontact ) en voor 38 % door de intonatie (klank van je stem, toonhoogte). Extra belangrijk dus om te letten op je houding, je lichaamstaal en de toon van je stem ten tijde van het gesprek.
De woorden bepalen de inhoud van de boodschap, maar je lichaamshouding, gebaren en gezichtsuitdrukking vormen samen met de intonatie de context waarin je antwoord is ingebed. Samen bepalen zij de betekenis die je gesprekspartner zal geven aan jullie gesprek. Overtuigingskracht ontstaat niet door hard te praten maar door ontspanning en variatie in je stemgebruik of door het tempo waarin je spreekt. Gebruik adempauzes om je stem te ontspannen en in je hoofd je antwoord te kunnen formuleren. En stiltes in een gesprek zijn heel nuttig: je hebt tijd om even rustig te kunnen ademen en je gesprekspartner kan de informatie die je hebt gegeven verwerken.
Succes met de gesprekken en blijf ademen!