Link hobby en toekomstige loopbaan

Wat hebben mijn hobby’s met mijn toekomstige loopbaan te maken? Dit vragen veel studenten zich af. Vanuit het oogpunt van de werkgever of recruiter vergroten sommige hobby’s bepaalde karaktereigenschappen en kwaliteiten. Ook geeft het een beter beeld van je persoonlijkheid. Het kan dus heel nuttig zijn om ze te noemen.

Je hobby’s kunnen een goede aanvulling zijn op je cv. Recruiters zijn niet alleen op zoek naar jouw opleiding en werkervaring, ze willen ook weten wat jouw persoonlijkheid is en of jij goed past binnen de bedrijfscultuur en het team.

Vermeld ik al mijn hobby’s?

Ja, ook de hobby’s waarvan je eigenlijk denkt dat iedereen deze hobby’s bezit, zijn het vermelden waard. Zoals bijvoorbeeld lezen of koken. Realiseer je wel dat je deze hobby’s extra interessant kan maken door wat meer uitleg of informatie te geven, bijvoorbeeld het lezen van een bepaald genre boeken (sciencefiction, fantasy of non-fiction). Bij koken kun je speciaal vermelden welke gerechten je klaarmaakt, ben je bijvoorbeeld fan van “Heel Holland bakt” en bak je het liefste zoete gerechten of heb jij jezelf verdiept in de Aziatische keuken? Verder is het belangrijk om alle vorm van sport te vermelden op je cv, ook fitness in de sportschool of rondjes hardlopen buiten een vereniging om.

Valt sport hier ook onder?

Jazeker! Sporten is niet alleen heel goed voor je gezondheid, maar ook voor je loopbaan, althans als je aan het solliciteren bent. Sporten waarvoor je veel doorzettingsvermogen nodig hebt, suggereren namelijk dat je ook op de werkvloer niet zomaar de handdoek in de ring gooit. Teamsporten tonen dan weer aan dat je een goede teamspeler bent. En extreme sporten – zoals ijshockey en mountainbiken – doen vermoeden dat je er niet voor terugdeinst om bepaalde risico’s te nemen en dat je je grenzen graag verlegt. Allemaal uitstekende kwaliteiten voor leidinggevende functies. Kortom, alle sport is vermeldenswaardig op je cv.

Twee belangrijke kanttekeningen

Allereerst is het niet de bedoeling dat je jouw hobby’s gaat vergroten op je cv. Als jij één keer in je leven hebt geskied, kun je dat niet als hobby op je cv zetten. Je moet jezelf niet beter over laten komen dan dat je bent.  Ten tweede, als jij een bepaalde hobby op je cv vermeldt, houd er dan rekening mee dat de recruiter een vraag kan gaan stellen over deze hobby. Het zou jammer zijn als je geen concreet antwoord kan geven op de vraag welk boek je het meest heeft geraakt de afgelopen periode als je op je cv hebt vermeld dat lezen een grote hobby van je is. Dit zal ten koste gaan van je geloofwaardigheid….

Tot slot is het vooral belangrijk je te realiseren dat hobby’s bedoeld zijn voor ontspanning en plezier dus kies iets uit waar jij je goed bij voelt!