IMG_7582

 

Ooit las ik eens een verhaal op internet dat er een mevrouw met haar auto de sloot ingereden was, omdat ze haar navigatie systeem in de auto blindelings had gevolgd en kennelijk niet meer zelf had nagedacht of om zich heen had gekeken. Hoe kan dat, vroeg ik mij af, vergeet je dan helemaal zelf na te denken of heb je een black out gehad? Kijk je dan niet om je heen? Misschien een gek voorbeeld, maar ik moest ineens aan dit ongeluk denken toen wij vorige week in Oostenrijk uit eten gingen met het gezin in een pizzeria.

Voor Tess had de pizzeria in het dorp gelukkig ook friet op de menukaart; overige gerechten of eventuele aanpassingen in de menu’s waren niet aanwezig of mogelijk. Extra verrast waren wij wel door de menukaart met allergenenvermelding. Wat handig, zo waren alle allergenen goed terug te vinden.

Friet durven wij eigenlijk overal wel te bestellen. Soms, als we het niet helemaal vertrouwen, geven we Tess preventief wat druppels of een antihistaminepil maar meestal laten we dit achterwege. Door de allergenenvermelding voorop de kaart van dit restaurant waren we wel nieuwsgierig geworden naar de beschrijving bij de frieten. E en O, Erdnusse en Sulfite, stond er achter het gerecht geschreven.
Tsja. Hoe kan dit, vroegen wij ons af? Erdnusse/pinda bij de friet? Of bedoelden ze soms pinda olie? Voor ons was het een raadsel en Tess kreeg argwaan en durfde eigenlijk niet zo heel goed meer de frieten te bestellen.

Moesten wij nu ook blindelings de kaart volgen? En vertrouwen op de beschrijving? Toch nog kritisch nadenken?

We vroegen het aan het personeel in de bediening. De ober keek wat wazig toen we hem aanspraken op de kaart en de vermelding van de allergenen bij de friet. “Nee hoor, die beschrijving klopt niet”, antwoordde hij, “dat is een oude kaart….”. Zijn advies was om de allergeneninformatie niet te serieus te nemen. De informatie moesten we maar achterwege laten.

En dus waren we terug bij af. De kaart legden we opzij, we vroegen het nog eens aan de ober of de friet in pinda olie werd gebakken en dat bleek niet het geval (overigens is pinda olie niet in alle gevallen gevaarlijk voor mensen met een pinda allergie maar dat is weer een heel ander verhaal).
We gaven Tess uit voorzorg toch een paar druppels, bestelden een groot bord friet en daar heeft ze heerlijk van gesmuld. Geen allergische reactie gelukkig.

Soms is een navigatie in de vorm van een allergenenkaart handig, maar het kan ook heel verwarrend zijn. Blijf zelf nadenken, pro actief handelen en vertrouw ook op je eigen route 🙂