Sinds een jaar ben ik werkzaam als loopbaancoach aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. De afgelopen maanden sprak ik tijdens mijn spreekuren heel veel studenten die worstelen met vragen als “welke baan past er bij mij”of “hoe vind ik een baan?”. Juristen zijn vaak meer denkers dan doeners en weten heel goed alle risico’s in te schatten of beperkingen te vinden: daar worden ze tenslotte voor opgeleid. Helaas werken deze eigenschappen niet erg mee als het gaat om hun loopbaan. Het eindeloos wikken en wegen zorgt er namelijk voor dat de juristen als het ware “verstarren”of teveel in hun “denkhoofd”blijven hangen, zonder enige actie. Tel daarbij op dat de gemiddelde student last heeft van keuzestress (welke master, welke vakken, welke stage) en je hebt alle ingrediënten verzameld voor lamlendig blijven hangen op de bank.  Nu geef ik toe dat niets lekkerder is dan met dit weer op het strand hangen, op je terrasstoel blijven zitten of in de bibliotheek in slaap te vallen achter je wettenbundel maar op de lange termijn levert het je geen beeld op van wat je wil gaan doen na je studie of  hoe je er nu voor zorgt dat je een baan vindt voor na je afstuderen.

Maar wat helpt dan wel? Het antwoord is kort maar krachtig: actie. Kom in beweging. Ga dingen doen. Activiteit van je lichaam heeft effect op je denken en voelen. Alsof je aan een soort tandwiel draait en daarmee ook andere kleinere wieltjes in beweging krijgt; je beweging en de verandering van je lichaamshouding activeren je denken en voelen. Het klinkt zo makkelijk: gewoon beginnen en in beweging komen maar de effecten zijn groots. En het helpt door letterlijk in beweging te komen: loop een rondje, fiets een kwartiertje rond in de buurt, maak een wandeling alleen of met anderen, het hoeft niet direct iets heel sportiefs te zijn als je lichaam maar in een andere activiteit en houding wordt gebracht.

Als tip geef ik ook vaak nog mee om ‘klein” te beginnen. Niemand weet precies hoe de toekomstige arbeidsmarkt er over langere tijd er uit zal zien. Dus zoek je al langer naar inspiratie voor de toekomst: kijk dan naar jezelf en probeer te omschrijven waar je op dit moment de meeste voldoening uit haalt. Ben je actief in groepen mensen, kun  je goed evenementen organiseren en word je blij van je bijbaan in de horeca? Studenten denken vaak dat dit niet relevant is voor hun toekomstige eerste baan, omdat deze activiteiten wellicht niet studiegerelateerd zijn. Maar niets is minder waar. Door heel concreet te kijken naar activiteiten die je nu doet en te onderzoeken welke werkzaamheden of bezigheden je energie opleveren ontdek je langzamerhand welke vaardigheden je hebt ontwikkeld en waar je goed of zelfs heel goed in bent. En dat is mooi meegenomen als je je voorbereidt op de arbeidsmarkt.