Studeren in het buitenland doe je vooral voor je eigen ontwikkeling en plezier. Maar naast de nodige “fun” levert een verblijf in het buitenland ook een extra pré op voor de periode na je afstuderen. Onderzoek wijst uit dat studenten die een periode in het buitenland verbleven eerder een baan weten te vinden dan studenten die in eigen land blijven studeren. Ook op de langere termijn blijkt dat “internationale verbreding”zorgt voor betere aansluiting op de arbeidsmarkt.
The Erasmus Impact Study: Effects of mobility on the skills and employability of students and the internationalisation of higher education institutions finds that internationally mobile students are half as likely to experience long-term unemployment compared with those who have not studied or trained abroad and that, five years after graduation, their unemployment rate is 23% lower.
bron: http://monitor.icef.com/2014/10/new-study-makes-link-study-abroad-employability/
Er zijn tal van redenen om een deel van je studie in het buitenland te volgen:
- kennis van een ander onderwijssysteem
- opbouw van een internationaal netwerk
- goed voor je persoonlijke ontwikkeling
- nieuwe kennis van andere culturen.
Een buitenland ervaring vergroot je zelfvertrouwen, interculturele competenties en je blik op de wereld. Om het meeste uit je buitenlandervaring te halen, zul je ook met mensen die uit de buurt komen moeten optrekken. Zo leer je een cultuur echt kennen. Buitenlandervaring op een CV geeft aan dat de student zijn of haar horizon heeft verbreed, een uitdaging is aangegaan en onafhankelijk is.Doordat jij als student in het buitenland allerlei vreemde situaties bent tegengekomen, weten recruiters dat jij jezelf prima zult redden op de werkvloer.
Dat studeren in het buitenland ook vervelende ervaringen kan opleveren is bekend; sommige studenten vinden het erg lastig om ver weg van huis te verblijven of om zich onder te dompelen in een andere cultuur. Anderen hebben moeite om weer om te schakelen na hun verblijf in het buitenland. Kies dus alleen voor studeren in het buitenland als je ook echt openstaat voor een nieuwe ervaring, avontuurlijk bent ingesteld en zin hebt in een verbreding van je netwerk op vele fronten. Want niet alleen studeren in het buitenland kan je verder op weg helpen na je studie; daarvoor zijn er nog vele andere opties mogelijk (stages, vrijwilligerswerk, student-assistent, bijbanen of sport etc).
Goede reis gewenst!