Weet jij niet hoe je je loopbaan moet kiezen? De Amerikaanse topcoach mevr. P. Titus-Hall adviseert om je loopbaan vanuit je hart te kiezen aan de hand van een Amerikaanse zevenstappenmethode.

De zevenstappenmethode

  1. Welke waarden zijn van groot belang voor je en wil je zien in je baan (bijvoorbeeld: vrijheid, professionaliteit, zelfstandigheid)?
  2. Indien je die waarden niet meteen kan terugvinden in je nieuwe baan, wat is er dan voor nodig om die wel te vinden? Wat leer je daarvan?
  3. Visualiseer een film van je ideale toekomstige werkdag: hoe ziet die eruit, waar werk je, wat ben je aan het doen, etc? Gebruik je fantasie.
  4. Welke criteria en grootste interesses haal je hieruit?
  5. Gebruik je waarden uit stap 1 en je belangrijkste criteria en passies uit stap 4 bij de keuze van je loopbaanrichting en maak een plan van de te nemen loopbaanstappen. Als je ideale baan bijvoorbeeld bedrijfsjurist bij een beursgenoteerd bedrijf is, dan zal je eerst ervaring moeten opdoen als jurist of advocaat binnen bijvoorbeeld het ondernemingsrecht om zo te kunnen doorgroeien naar een volgende stap. Een foute keuze kun je niet maken; van alle stappen en keuzes leer je iets over het werkende bestaan en je doet ook werkervaring op.
  6. Maak een lijst van personen die je verder kunnen helpen in je loopbaan. Kijk ook eens buiten je eigen netwerk.
  7. Neem jezelf voor om deze mensen te benaderen en deel deze plannen met een collega of vriend (als stok achter de deur), bepaal van tevoren wat je wil vragen of wat je als hulp kan gebruiken (introductie, feedback op je CV, netwerkcontact). (Bron: Coachingskalender 2010)

Aan de slag en leg jezelf van tevoren geen beperkingen op…