Gekke of bizarre vragen tijdens sollicitatiegesprekken, hoe ga je daar mee om?

De laatste tijd is er weer veel te doen rondom lastige en bizarre sollicitatievragen in een gesprek. Zo stond er onlangs een artikel in NRC waarin een aantal gekke voorbeelden werd aangehaakt. Geboeid door deze materie zocht ik online ook nog even verder naar onmogelijke vragen en zo stuitte ik op een artikel getiteld: “ De meest bizarre sollicitatievragen top 20”. Ik er een aantal hieronder weergegeven. Leuk voor de inspiratie en voor creatief denkvermogen. Maar hoe nu verder?

En hoe ga je met dergelijke vragen om? Het lijkt me van belang dat je vooral rustig blijft en ook duidelijk teruggeeft dat dit voor jou een lastige of moeilijke vraag. Zo win je wat tijd om na te kunnen denken voordat je wil antwoorden. Geef aan dat je er later op terugkomt of vraag om wat tijd voor reflectie. En als het je echt niet lukt om te antwoorden, geef dan ook gerust eerlijk aan dat je het antwoord op deze vraag niet weet. Wel zo eerlijk. Soms is een werkgever juist op zoek naar jouw vermogen om grenzen te stellen of om je eigen beperkingen te kunnen aangeven. In het werkende leven kan het soms ook gebeuren dat je niet weet hoe je een bepaald probleem moet oplossen. Ook niet na enige reflectie. Op zo’n moment is het ook verstandiger om aan te geven dat je hulp gaat inschakelen dan dat je zelf gaat “ aanmodderen”..
De werkgever kan er dan vanuit gaan dat jij je eigen beperkingen kent, ter voorkoming van erger.

Succes met de vragen!

Bron: jobat.be

“ Hoe bizar vind je jezelf, op een schaal van één tot 10? (Vraag gesteld bij kredietkaartenmaatschapij Capital One)
Wat is de filosofie achter gevechtssporten? (Vraag gesteld bij verzekeringsmaatschappij Aflac)
Stel dat je een potlood bent en we stoppen je in een blender. Hoe ontsnap je? (Vraag gesteld bij investeringsbank Goldman Sachs)
Leg me uit wat er de voorbije 10 jaar in dit land is gebeurd? (Vraag gesteld bij Boston Consulting Group)
Wat hebben hout en alcohol met elkaar gemeen? (Vraag gesteld bij securitybedrijf Guardsmark)
Er zijn 25 paarden. In elke wedstrijd mogen maar 5 paarden tegelijkertijd racen. Hoeveel wedstrijden zijn nodig om er de drie snelste paarden uit te halen? (Vraag gesteld bij Bloomberg LP)
Waarom denk je dat slechts een klein deel van de bevolking 150.000 dollar per jaar verdient? (Vraag gesteld bij New York Life)
Je hebt acht muntstukken. Zeven wegen hetzelfde, een niet. We geven je een weegschaal. Hoe vind je dat ene muntsuk als je slechts 3 stappen mag ondernemen? (Vraag gesteld bij Intel)
Wat zou je doen indien je een pizzeria van je oom erft? (Vraag gesteld bij Volkswagen)
Indien je een superheld kon zijn, wie zou je kiezen? (Vraag gesteld bij AT&T)
Een verjaardagstaart bestaat uit drie stukken. Hoe verdeel je die in exact 8 gelijke delen? (Vraag gesteld bij vermogensbeheerder Blackrock)
Hoe worden M&M’s gemaakt? (Vraag gesteld bij US Bank)
Hoe weeg je een olifant wanneer je geen weegschaal hebt? (Vraag gesteld bij IBM)