Onlangs las ik het boek van Teun van de Keuken, “Puur en Eerlijk”, waarin hij in een column beschrijft dat je moet nadenken over welk vlees je eet en hoeveel. Er wordt aangeraden om naar slagers met verstand van zaken te gaan en om eerder voor minder vlees van betere kwaliteit te kopen dan veel goedkoop vlees. Ik kan mijzelf hier helemaal in vinden en ik ben het helemaal eens met zijn visie.

Voor Tess is vlees een belangrijk onderdeel van haar voeding; vlees en vleeswaren vormen voor haar een noodzakelijke bron van calcium, vanwege overige beperkingen. We proberen dan ook zoveel mogelijk variatie aan te brengen in het dagelijkse aanbod van vleesproducten.
Maar bij het kopen van vleesproducten blijft het lastig om vlees te vinden waar niets of nauwelijks iets aan is toegevoegd. De meeste (verpakte) producten bevatten bijvoorbeeld ook melkbestanddelen of ei, zoals hamburgers, worsten, saucijzen, etc. En om het zeker voor het onzekere te nemen kopen wij dus eerder verpakt vlees bij de supermarkt dan bij de slager op de hoek. Dan kunnen we in ieder geval afgaan op het etiket van het product om er zo zeker van te zijn dat we geen verkeerde etenswaren aanschaffen waar onze zij op reageert of kan reageren.

Met de komst van de allergenwetgeving had ik even goede hoop: nu zou ook in theorie de slager ons precies moeten kunnen vertellen wat er in welk product zit of wat is toegevoegd (denk aan melkbestanddelen of ei) en hoe bijvoorbeeld de hamburgers of slavinken zijn bereid. Meer mogelijkheden bij de slager op termijn….

Helaas blijkt dit toch ingewikkelder dan verwacht. Ik was niet uitgegaan van een directe aanpassing in de winkel of een scherm met productinformatie maar toch was ik een paar weken geleden wel een beetje teleurgesteld toen bleek dat er niemand in de winkel mij echt goed kon vertellen welke ingrediënten er in de slavinken waren gebruikt. Toch maar weer terug naar huis met de voorverpakte producten van de supermarkt. Gelukkig vonden we online een redelijk eenvoudig recept voor het “zelf” bereiden van slavinken. Dit recept deel ik graag met jullie. En als het wikkelen van het ontbijtspek lastiger blijkt dan verwacht kun je ook nog op you tube filmpjes bekijken met een instructie. Voor kinderen is het maken van slavinken erg leuk om samen met een te doen. Veel succes en eet smakelijk!

Ingrediënten

500 gram rundergehakt, eventueel half om half gehakt

100 gram dun gesneden ontbijtspek

4 witte boterhammen (zonder melk en ei bereid), korsten verwijderd

50 ml Oatley

verse peterselie

peper en zout

1/2 theelepel mosterd en 1/2 theelepel ketchup

De witte boterhammen in stukjes snijden en besprenkelen met de Oatley. Meng het gehakt met de kruiden, de ketchup en mosterd en breng het op smaak met peper en zout. Voeg daarna de kleine stukjes brood toe en kneed het gehakt met het broodmengsel zodat alles een geheel wordt. Van deze grote gehaktbal kun je vijf of zes kleinere slavinken maken, in de vorm van een rol. Eventueel draai je er een balletje van en plet je hem daarna wat, zodat het de vorm aanneemt van een slavink. Vervolgens plaats je de gehaktrol op drie plakjes ontbijtspek, twee naast elkaar en de ander over dwars. Vouw dan als een pakketje het spek om de gehaktrol, om en om, zie onderstaande foto’s, zodat het gehakt goed wordt verstopt onder de laag ontbijtspek. Eventueel kun je het pakketje vastmaken door er een kleine satéprikker doorheen te prikken.

Verhit een braadpan met olijfolie of boter, niet al te heet en bak de slavinken ongeveer in tien minuten mooi bruin.

 

IMG_5253

IMG_5255